Pizzabakeren öppnar restaurang på gågatan i Eskilstuna

Snabbväxande franchisekedjan Pizzabakeren kommer att öppna en restaurang på Kungsgatan i Eskilstuna.

Norska kedjan Pizzabakeren kommer att öppna en restaurang i Eskilstuna.

Norska kedjan Pizzabakeren kommer att öppna en restaurang i Eskilstuna.

Foto: Pizzabakeren

Eskilstuna2020-10-12 13:55

Norska företaget Pizzabakeren är en av de snabbast växande restaurangkedjorna i Norden med närmare 200 enheter i Skandinavien. Företaget startade verksamheten i norska Stavanger 2003 och har expanderat kraftigt sedan dess. Den första svenska restaurangen öppnade i Uppsala 2015. Räknar man in den kommande satsningen i Eskilstuna finns man nu på 19 orter i landet, däribland i Västerås och Örebro.

– Vi har klart med en franchisetagare i Eskilstuna och räknar med att kunna öppna före årsskiftet. Vem det är som kommer att driva restaurangen kan jag däremot inte berätta än, säger Hans Lewin, etableringsansvarig för Pizzabakeren i Sverige.

Restaurangen kommer att ligga på Kungsgatan 9 där Eskilstuna Färghandel och Konstnärsmaterial huserade under många år. Senaste hyresgästen var MJ Queen of fashion. Nu görs lokalerna om för att anpassas till den kommande utövarens behov.

undefined
Det är här på Kungsgatan 9 som Pizzabakerens nya restaurang ska öppna.

– Vårt koncept är ganska tydligt och enkelt. Det rör sig om relativt små enheter och bygger i huvudsak på take-away med en begränsad serveringsdel. Självklart kan man också äta inne i restaurangen men det handlar kanske om tio – femton sittplatser. Men alldeles uppenbart är det något som fungerar väldigt bra. Vi har 29 typer av pizzor i tre olika storlekar och det smakar fantastiskt bra, säger Hans Lewin.

Degen förbereds i ett separat rum och utöver ugnen krävs inga speciella restauranginstallationer som exempelvis fettavskiljare.

– I övrigt sker ingen matlagning i lokalen. Det finns ingen spis för stekning eller fritering och det förekommer knappt någon lukt. Den elektriska ugnen är själva hjärtat i verksamheten och den kräver en anpassad ventilation för att ta hand om värmen, säger Hans Lewin som räknar med att etableringen genererar tio-tolv anställningar.

– Man kan säga att vi konkurrerar med McDonalds om personaltillgången. Det är mestadels skolungdomar som kommer att få jobb på deltid eller timmar.

För fastighetsägaren Regio är den nya hyresgästen ett välkommet tillskott i en tid då många lokaler i centrum står tomma.

– Vi måste hitta alternativ till traditionella butiker och förtäring av mat verkar gå hur bra som helst, säger Lennart Berg, vice vd på Mälarstaden Asset som förvaltar Regios bestånd i Eskilstuna.

Enligt gällande bygglov ska den aktuella lokalen användas som butik. En ansökan om ändrad användning till restaurangändamål har därför skickats in till kommunens bygglovsavdelning.

Karta: Kungsgatan 9
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!